Magyar
line
English Deutsch France
RólunkKapcsolatArunachalaVersFotók Hírlevél GYIK


Foglaltsági naptár ›
Ajánlatkérés ›

Arunachala logo Studio
Mozgástechnikai foglalkozások AS-klub programok Terápiás kezelések Masszázs technikák

Shiatsu masszázs (vagy siacu masszázs)

 

 

A shiatsu a hagyományos kínai orvostudományon alapuló japán gyógymód. Lágy, és mélyen ható technikái lehetővé teszik a mély ellazulást, oldják a belső blokádokat, és kiegyenlítik a belső mély egyensúly hiányát.

A shiatsu pontnyomásos (akupresszúrás) masszázs Japánból származik, de gyökerei - mint az akupresszúrának és az akupunktúrának - az ősi kínai tudásra nyúlnak vissza. A siacu elnevezés a XX. századból származik, Tokujiro Namikoshi nevéhez fűződik. Tokujiro 1920 körül alapította meg Hokkaidón az első siacu intézetet. Európában a Zen-shiatsu terjedt el, amelyet Shizuto Masunaga (1925-1981), Namikoshi egykori tanítványa alapított.Hogyan kapcsolódik a shiatsu a Zen-hez és mi is Masunaga munkásságának lényege?

 

"(...) A Zen-ben a válaszok nem a megértésből fakadnak. Meditációs utunk egy pontján a megértésnek csupán a lehetősége adott. Éppen ez a helyzet a siacuval. A kezelés ujj-nyomáson alapul, ámbár nehéz megmagyarázni, hogyan szünteti meg egy bizonyos pont nyomása a fájdalmat. Ugyanúgy, mint a Zen-ben, a siacuban is valami olyasmit teszünk, ami ésszerűen nem magyarázható, amit teljes lényünkkel tapasztalnunk kell."

 

"(...) A siacu alapvető célkitűzése épp úgy, mint a Zen esetében is, hogy a siacut befogadó személlyel pszichikus kommunikációáramlás létesüljön. Sokan ennek semmiféle jelentőséget nem tulajdonítanak, s ezáltal a siacut pusztán mechanikus technikává alacsonyítják, ahelyett, hogy testünkben áramló életerő gyógymódjaként használnák."

 

"Ha az (...) élet titkait fürkésszük, és sikerül elérnünk, hogy páciensünk észrevegye, érzékelje önmagát, a betegség egyszeriben eltűnik, miközben a gyógyulásért maga a beteg tett valamit. Tegyük csak kezünket egy bizonyos pontra vagy cubóra és kövessük a meridiánok vonalát, talán megérezzük az élet visszhangját. Ha sikerül mindezt átélni és megérteni, páciensünk meggyógyul"

Masunaga-Ohashi: Shiatsu, 1992

 

 

A siacu kiváló a stressz csökkentésére, de alkalmas mozgásszervi panaszok kezelésére, belső szervi problémákra, az idegrendszer kiegyensúlyozására, de elsődleges célja - amint ez a távol-keleti gyógymódokra általában igaz - a jó közérzet, az egészség fenntartása.         (wiki)
Shiatsu masszázskezelések

 

Függetlenül attól, hogy milyen okból jön valaki, mindig az egész testet kezeljük, mivel csak az „egész“ figyelembevételével tudjuk a problémát gyökerestül megszüntetni. A páciens a shiatsu kezelés alatt a földön, egy speciális shiatsu matracon fekszik, kényelmes, könnyű ruházatban, melynek melegére a mély ellazulás által lehűlt testnek van szüksége.A shiatsu masszázskezelések fajtái

 

Általános masszázskezelés

Frissítő, vitalizáló vagy egészségmegőrző shiatsu kezelés, amely aktívan tartja a szervezet öngyógyító és védekező rendszerét, növeli a test életenergia-áramlási képességét, és ennek köszönhetően változik a testtudat, élénkülhet az életöröm érzése.

 

Stresszoldó masszázskezelés

A stresszoldó, lazító kezelés sokat segíthet vizsgák, fellépések, versenyek, megerőltető feladatok előtt. Ilyenkor az általánosnál konkrétabb izomlazítás, és a helyzetnek, illetve a személynek legmegfelelőbb meridiánrendszer aktiválása eredményez ellazulást, felszabadulást, és fokozhatja a lendületet, a feladat megoldásába vetett hitet.

 

Masszázskezelés a babavárás-, a szülés- és a szülés utáni időszakban

A fogamzás előtt már elindul két sejt mozgása, ez a mozgás a szervezetünk teljes haláláig tart, amihez természetesen energiára van szükségünk. Ez az energia egy öngyógyító, regeneráló, öntisztító rendszerben működik abban az esetben, ha egy, az élet feltételei számára ideális környezetben élünk: jó levegő, tiszta ételek, megfelelő mozgás és testtartás, stresszmentes, vidám, elégedett, boldog életvitel ...

 

Masszázskezelések fájdalom esetén

Nyak-, váll-, hátfájdalmak, gerincproblémák, isiász vagy lumbágó esetén a kezelés már speciálisabb technikák alkalmazását igényli: az egyes csigolyatestek lágy kimozgatásától az úgy nevezett „pólya” rendszer érintésével a cranio szakrális terápia elemeinek használatáig. A kezelés akár egy alkalommal is megszüntethet komoly elváltozásokat, annak függvényében, hogy mióta áll fenn a panasz.

 

Sclerosis multipexben szenvedő paciens kezelése

A sclerosis multiplex betegségben szenvedő emberek kezelése sokat javíthat a tünetszegény időszakok elnyújtásában és a közérzet javításában. Speciális energiakezeléssel a saját energia a sérült idegpályák irányába irányításával javul a mozgáskorlátozottság is.

 

Rákos betegek kezelése

A rákos betegek kezelése talán az egyik legnehezebb feladat, egyben a legnagyobb kihívás is egy shiatsu gyógyász számára. A testi tünetek mellett a lelki hozzáállás a legjelentősebb terület, amivel foglalkozni kell. Patrizia Stefanini a milánói Shiatsu Iskola vezetője szerint: a rákos betegeknek az életminőségük javításával tudunk a legtöbbet adni. Ez a legtöbb esetben így is van, azonban a kezdeti stádiumban lévő betegek számára is komoly esély van a gyógyulásra. A kedvező változás elérésének egyik alapvető feltétele a bizalom, hit és egy nagyon mély belső akarat, amivel sajnos nagyon kevesen rendelkeznek. A rendszeres kezelés növeli a bizalmat, a szervezetre kedvező hatás és a jobb közérzet növeli a gyógyulásba vetett hitet és reményt.Szabó Sándor

shiatsu masszőr
Ugrás a 'RÉSZVÉTELI DÍJ' -hoz >>
Ez a weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info.