Magyar
line
English Deutsch France
RólunkKapcsolatArunachalaVersFotók Hírlevél GYIK


Foglaltsági naptár ›
Ajánlatkérés ›

Arunachala logo Studio
Mozgástechnikai foglalkozások AS-klub programok Terápiás kezelések Masszázs technikák

Gyerekjóga - mozgásterápia jógávalA jóga többek között egy rendkívül hatékony, az önismeretre épülő mozgásrendszer, mivel saját megtapasztaláson alapul, és az önismereten keresztül vezet a világ megismeréséhez (gyerekek és felnőttek esetén egyaránt). Számos olyan jógagyakorlat és módszer létezik, amely elősegíti a gyerekek fizikai, idegrendszeri, mentális és pszichés fejlődését. A helyes légzés alapvető fontosságú, ezért légző gyakorlatokkal tudatosítjuk a légző izmok használatát. Mentális gyakorlatokkal fejlesztjük a relaxációs és koncentrációs készséget. Megtanuljuk a figyelmet irányítani és rögzíteni. Olyan egyszerű feszültségoldó technikákat alkalmazunk, mint például a légzésfigyelés és az izmok tudatos ellazítása. A jógikus testhelyzetek gyakorlásával a gyerekek megtanulják a koncentráció mechanizmusát, és olyan ismereteket szereznek saját testükről, amelyekre más mozgásos foglalkozások nem vezetnek rá.Hogyan alkalmazzuk a jógát a gyermekek fejlődésének segítésében?

Az életkorra jellemző fejlődési szakaszok támogatása az elsőrendű cél. Fontos a tudatosodás és a testfejlesztés is. A mozgáskoordinációt, a tartásjavítást, a helyes légzés elsajátítását, a koncentrációt és a relaxáció képességét játékos és élvezetes formában, örömteli módon kivitelezve fejlesztjük a foglalkozásokon. A csoportos foglalkozások kellemes légkörben zajlanak, ahol nem a versenyszellem dominál.A gyerekjóga hatásai:

   - aktiválja a szervezet védekező mechanizmusait, erősíti az immunrendszert

   - az izmok erősítése és nyújtása szimmetrikusan történik, ezáltal javul az izomtónus és a
     testtartás, így csökken a lábstatikai rendellenességek kialakulásának lehetősége

   - az izomblokkok oldásával javul az adott terület körüli szervek vérellátása és tápláltsága

   - az izületi hajlékonyság megmarad ill. idősebb gyerekeknél nő

   - tökéletesedik a mozgások, mozgásfolyamatok koordináltsága, finom motorikája fejlődik

   - valóságos és biztos testérzet alakul ki

   - a test feletti uralom magabiztosságot és önbizalmat ad

   - fejlődik az egyensúlyérzék, mely kölcsönös viszonyban van a gyermek belső stabilitásával

   - élesednek az érzékszervek, így az érzékelő képesség finomodásával a világ, és a környezet
     megismerésében precízebb tapasztalatokat tesz lehetővé

   - a gyermek érzékeli önmagát, testének jelzéseit, gondolatait

   - a gyermek gyakorolja a váltást a „kint” és a „bent” között, s ez a segít a belső világ felé
     elmozdítani figyelmét

   - az idegrendszer regenerálódik és stabilizálódik

   - a belső érzékelés fejlődésével javul a koncentráció

   - a rendszeresen jógázó gyermek, a környezetében élők jelzéseit egyre pontosabban értelmezi

   - a gyermek saját testi, érzelmi, lelki folyamatainak pontos megfigyelésére, finom érzékelése ad
     lehetőséget

   - a gyermek felismerheti, megismerheti saját képességeit, és teljesítményének határait. Elfogadja
     ezeket, s ezáltal figyelmesen tud bánni erőivel, elkerülve a túlfeszítést, túlerőltetést

   - a gyermek kitartása és akaratereje megnő

   - a gyakorlatok végrehajtásával javul az aktív figyelem és koncentrációs képesség

   - a célzott mozgáskoordinációs gyakorlatok fejlesztik a testtudatot, a mozgáskultúrát, mely
     együtt jár a testi és értelmi fejlődéssel

   - a keresztirányú mozgások és a játékok segítik a két agyfélteke összehangolódását (a bal
     agyfélteke az elemző gondolkodás, beszédértés, írás, olvasás, számolás és logika, míg a jobb a
     művészi, alkotó tevékenység, a képzelőerőn és intuíción alapuló gondolkodás a vizualitás, képzelet,
     muzikalitás, érzelmek, mozgás, humor, formalátás továbbá a tér- és mintaérzékelés központja)

   - megszeretteti a mozgást és az egészséges életmódotAz órák felépítése:

        > Ráhangolódás

         > Bemelegítés (átmozgatás)

         > Gyakorlás

         > Lazítás

         > Légzőgyakorlatok

         > Egyensúlygyakorlatok

         > Fordított testhelyzetek

         > Csavarások

         > RelaxációKorosztályok:

'Fénymag ébresztő' gyerekjóga (4-6 év)

Ez a foglalkozás játékos mozgással, koncentrációs és relaxációs gyakorlatokkal telik. Az intenzív idegrendszeri érés miatt az óvodások gyorsan tanulnak, de a tanultak megtartásához sok ismétlésre van szükségük. A gyerekeknek nagy a mozgásigényük. Mozgásuk egyre összerendezettebb, az óvodáskor végére akaratilag befolyásolt. A gyakorlás során azt a testrészt támogatjuk, amely a leggyorsabban növekszik, ezért nagy hangsúlyt kap a láb (futkározás, ugrálás). A gyerekek gerincének mozgékonysága sokkal nagyobb, mint a felnőtteké (életkori sajátosság), emellett más anatómiai-fiziológiai sajátosságok is fennállnak (nehéz fej, a testhez képest nagy emésztőszervek, a medence állása) és ez, egy korai laza és változékony testtartáshoz vezetnek. A hibás testtartáshoz pedig nagyon könnyű hozzászokni. Fontos a helyes testtartás és járás tudatosítása, a lábboltozat izmainak erősítése. Fontosak azok a gyakorlatok, melyek a tarkó- és vállizomzatot erősítik. Gyakorlás közben a mozgást már összhangban végezzük a légzéssel. Mozgásjátékokkal és énekléssel a gyerekek könnyen rávezethetőek a helyes légzésre. A gyakorlatok a mellkas és a légző izmok fejlődését támogatják. A légzés orron át történik...

'Kékmadár röptető' gyerekjóga (6-11 év)

6 - 10 éves életkorban a gyerekek évente 5-6 cm-t nőnek. 7 éves kor körül a gerinc és a koponya, 6-11 éves korban a csukló és az ujjrészek csontosodása megtörténik. A kezeket emiatt ebbe az életkorban nem szabad túlzottan terhelni. A kisiskolás korban a finom mozgások és az izommozgások összerendezettsége sokat javul. Ebben az időszakban az izomzat gyorsan fejlődik. A legtöbb gyerek nagyon felületesen lélegzik, ezért a légző gyakorlatok fontos elemei a foglalkozásoknak. A gyermek életébe az iskoláskor megkezdésével belép a kötelesség és a munka, megváltozik az életvezetése. Az iskolai elvárások erős pszichés terhelésnek teszik ki, és a tevékenységek is elveszítik játékos jellegüket. Ezért a relaxáció - a teljes testi és lelki ellazultság állapota - szerepe fontossá válik már számukra is! Célunk, hogy a gyermek külső segítség nélkül megtanulja teste és idegrendszere megnyugtatását.

'Égig érő fa' gyerekjóga (11-14 év)

Ez a foglalkozás, leginkább a kezdő gerincjóga órához hasonlít. A gyerekek mozgásképességét az anatómiai testfelépítés, a csontosodás foka, az izomzat ereje és rugalmassága, az izomtónus nagysága, valamint a reakciógyorsaság határozzák meg. A mozgás, hatást gyakorol az arányos testfelépítésre, a mozgásszervek fejlődésére, befolyásolja a szervezet valamennyi működésének tökéletesedését. Az előzőekben felsoroltakon kívül, nagy hangsúlyt kap az egészséges önbizalom kialakítása és megtartása. Az egészséges életmóddal való megismerkedés és annak gyakorlatban való alkalmazása, a testtudat elsajátítása és a pozitív énkép erősítése, záloga a felnövekvő nemzedék egészségének. Megismerkedünk a jóga filozófiájával, és gyakorlatban alkalmazzuk a különböző relaxációs- és meditációs technikákat, légző gyakorlatokat. Ebben az életkorban már sok esemény okozhat stresszt, amire a test „feszültséggel” reagál. A tartósan fennálló a stressz az idegrendszer azon működését aktiválja, amely gátolja a szervezet felépítő folyamatait és az immunrendszert, ezáltal akár komoly egészségkárosodást eredményezhet. Egy jól felépített jógafoglalkozás egyértelműen erőteljes stresszoldó hatással bír.Gaál Gabriella

gyerekjóga instruktor
R É S Z V É T E L


Hozzájárulás:


'Fénymag ébresztő' gyerekjóga (4-6 év) - 1.200.- Ft/alk. (60 perc) AS bérlet!
'Kékmadár röptető' gyerekjóga (6-11 év) - 1.200.- Ft/alk. (60 perc) AS bérlet!
'Égig érő fa' gyerekjóga (11-14 év) - 1.200.- Ft/alk. (60 perc) AS bérlet!


8 alkalmas bérlet: 8.000.- Ft / 8 alkalom

Érvényes: a gyerekjóga foglalkozásokon. A 8 alkalmas bérlet 10 hétig érvényes (a stúdió nyitva tartását figyelembe véve)! Ez a bérlet is 1 vendéggel megosztható, amennyiben a bérlet tulajdonosa is részt vesz a foglalkozáson!

 

Figyelem! A gyerekjóga foglalkozásokra kérjük előzetesen jelentkezz be az oktatónál. Köszönjük! (lsd. alább)Bejelentkezés/Lemondás:

-> a péntek 16.30-17.30-ig tartó 'Kékmadár röptető' gyerekjóga foglalkozás esetén hívd: Gaál Gabriellát a 06 30 - 692 75 03 telefonszámon legkésőbb pénteken 13.30-ig!

 

Bérlettulajdonosok figyelem!

> Amennyiben bejelentkeztél az óraára, és a lemondás 13.30 és 16.30 között történik meg, a bérletről az alkalom lehúzásra kerül!

> Amennyiben nem jelentkeztél be az órára, és 13.30 után ezt mégis szeretnéd megtenni, az óratartást nem tudjuk garantálni, amennyiben senki nem jelentkezett be az adott órára!
Ez a weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info.