Magyar
line
English Deutsch France
RólunkKapcsolatArunachalaVersFotók Hírlevél GYIK


Foglaltsági naptár ›
Ajánlatkérés ›

Arunachala logo Studio
Mozgástechnikai foglalkozások AS-klub programok Terápiás kezelések Masszázs technikák

Hatha Jóga

 

 

"Legajánlatosabb utunkat azzal a jógával kezdeni, amelynek kiindulási pontja a test. A hatha jóga visszavezet a természethez, megismertet saját testünkkel, a testünkben működő erőkkel és rávezet bennünket a lélek és test közötti szoros összefüggésre. Ám a hatha jóga nem végcél, hanem előkészítője a magasabb szellemi jógának."

/Selvarajan Yesudian/

 

A fenti idézet jól összegzi mindazt, ami a hatha jóga sajátja. Mégis, érdemes kicsit kifejteni, hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.

A jóga Indiából eredeztethető filozófiai rendszer, mely egyben gyakorlati-, tapasztalati út is.

A 'jóga' jelentése szanszkritül egység, egyesülés, mely spirituális szinten az egyén tudatosságának az egyetemes tudatossággal való újraegyesülését jelenti. Praktikusabb megközelítésben a test, az elme és az érzelmek egyensúlyának kialakítására, harmonizációjára utal. Ez már megelőlegzi a 'hatha' szanszkrit szó jelentéstartalmát is. A 'ha' a nap, a 'tha' a hold: a világ kettősségét, az ellentétes minőségeket és ezek feloldódását, kiegyenlítődését, összeolvadását jelképezi, illetve az erre való törekvést szimbolizálja. Mindezt ászanák (testgyakorlatok), pránájáma (energetikai történések légzéssel való befolyásolása), mudrák (szimbolikus kéz- és testtartások), bandhák (energetikai zárak, vagy zsilipek), mantrák (szent szavak, himnuszok éneklése), koncentráció, relaxáció továbbá tisztító gyakorlatok alkalmazásával éri el, nemcsak testi, hanem mentális síkon is. Bár a fizikai gyakorlás van előtérben, a figyelem már a test finomenergetikai történéseire összpontosul, a cél a test és az elme uralása.

 

Egy másik megközelítésben:

A test és a lélek EGY, és a jóga mindkettőre hatással van. A jógázó a gyakorlással egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lesz, és jobban fog aludni. A jóga nem versenysport, így az egyetlen ami a gyakorló számára a gyakorlás során kihívást jelent, az a gyakorló Önmaga. A testi feszültségek, a lelki feszültségeket tükrözik. Ezek nem mások, mint az elfojtott érzelmek és a megoldatlan konfliktusok termékei. Az érzelmek felszínre engedésével, a test szabaddá válik. A folyamatot a testhelyzeteken (ászanákon), a légző- és relaxációs gyakorlatokon keresztül segítjük elő. A jógázó gyakorlása során megtapasztalhatja, hogy a jógaászanák az egyensúlyt, a teljességet, az eleganciát rejtik magukban, és rajtuk keresztül a szépség nyilvánul meg.


A hatha jóga gyakorlása a meditációhoz alapvetően szükséges, feszültségmentes ülés és zavartalan légzés kialakításra irányul. Ez viszont már a rádzsa jóga, a "jóga királyi útjának" felségterülete, mely a következő lépés lehet a tudat megismerésére törekvő úton.Titz Boglárka

a Magyar Jógaoktatók Szövetsége által minősített

jógaoktató
RÉSZVÉTELI DÍJ:   2.500.- Ft/alkalom
Ez a weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info.