Magyar
line
English Deutsch France
RólunkKapcsolatArunachalaVersFotók Hírlevél GYIK


Foglaltsági naptár ›
Ajánlatkérés ›

Arunachala logo Studio
Mozgástechnikai foglalkozások AS-klub programok Terápiás kezelések Masszázs technikák

Egészség Jóga

 

 

Az indiai filozófiában - bonyolult ellentétes fejlődés során - nem csak idealista, hanem szükségszerűen materialista nézetek is kialakultak. A napjainkban ismeretes legrégibb materialista tanítást az ókori indus filozófusok az i.e. VI-V. században fejtették ki.

Valószínű, hogy az indiai filozófia materialista nézeteinek hatására alakult ki a jógának - ennek a kétség kívül idealista világnézetnek - ma is helytálló és nem csak empirikusan, hanem tudományosan is igazolt felfogása, mely szerint rendszeres testgyakorlással az emberi szervek, szervrendszerek és az egész test teljesítőképessége fokozható.

Az indiai világnézetben a jóga testnevelési rendszere mutatott helyes életszemléletet és életmódot. A jógik ugyanis, ellenezték - és ma is ellenzik - a kicsapongó életet, a mértéktelen evést, szeszfogyasztást és a dohányzást. Szerintük a testgyakorlatokat fokozatosan, mértéktartó módon kell elsajátítani és végrehajtani. Tehát, csak az egyszerűbb, könnyebb testgyakorlatok elsajátítása után szabad a nehezebb, bonyolultabb gyakorlatokat megtanulni.

A jógik sokat foglalkoztak azzal is, hogyan lehet a testgyakorlatok által a betegségeket megelőzni és gyógyítani. Ez a gyógyszer szakember felügyelete és irányítása nélkül azonban könnyen méreggé válhat, és a jógázókat súlyos veszélybe - gyakran életveszélybe - hozhatja. Ezért a jógik tanítása alapján - és az én véleményem szerint is - betegeknek csak szakember irányításával, vezetésével szabad a gyakorlatokat megtanulni és végrehajtani.

 

A jógagyakorlatok közül sok, nagyon hasznos. Ezek legnagyobb részét a mai modern testnevelési rendszerek tudatosan, vagy újra felfedezve átvették, és ma is alkalmazzák.

 

Az 'Egészség Jóga' a Jóga fő területén ("a jóga 10 köre") belül igen behatóan foglalkozik a tisztító- és légzőgyakorlatokkal. A jóga a gyógy-testnevelés ősi formái közé tartozik. Tekinthető népi gyógymódnak is.

 

 

A jóga gyakorlása mindenkinek ajánlható, mivel életkorra vagy egészségi állapotra való tekintet nélkül mindenkire előnyös hatású!

 

A jóga gyakorlásával nem csak a légző apparátus, hanem az egész emberi szervezet - az idegrendszer, az agy, a szív, a véredények, a gyomor, a belek, a máj, a vesék, a belső szekrációs mirigyek, a pajzsmirigy, a nemi mirigyek, stb… - működését, vagyis az egész embert tökéletesíthetjük. Tehát a jógát nem csak az egészséges, hanem fogyatékos emberek is gyakorolhatják sőt, betegek gyógyítására is nagyon alkalmas!

 

Ahhoz, hogy az Ön számára kiderülhessen, hogy a jóga gyakorlása milyen hatással bír az emberi szervezetre, jöjjön el, és létesítsen közelebbi kapcsolatot vele, így a későbbiekre vonatkozóan el tudja majd dönteni, hogy szeretné-e, hogy a jóga gyakorlása az élete részévé váljon-e!

 

Mózes András


Mózes Andrást határozatlan ideig Erdélyi Attila helyettesíti!
Ez a weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info.