Magyar
line
English Deutsch France
RólunkKapcsolatArunachalaVersFotók Hírlevél GYIK


Foglaltsági naptár ›
Ajánlatkérés ›

Arunachala logo Studio
Mozgástechnikai foglalkozások AS-klub programok Terápiás kezelések Masszázs technikák

Ayurveda   >   avagy az "indiai wellness"

 

 

Az ayurvéda ősi, négyezer éves múltra visszatekintő, indiai tudomány. Célja a testi és lelki egyensúlyunk megteremtése. Az óindiai tanítást mi magunk is könnyen elsajátíthatjuk, és beépíthetjük mindennapjainkba. Gyakorlásának eredményeként garantált a harmónia, a szépség és a jó közérzet elérése. Ez a hosszú élet titka India klasszikus orvostudománya szerint. Azayurvéda szóaz ayus és a véda szavakból tevődik össze. Az ayus szó életet, egészséget, a véda pedig tudást jelent. A szóösszetétel az egészség- és szépségtanítás művészetét, tudományát foglalja magába. Az ayurvéda egyben filozófiai rendszer is. Az ayurvéda filozófiája szerint a testi, lelki jólétünkért, valamint a harmóniáért három energiamező, a doshák (a Vata, a Pitta és a Kapha) felelősek. A három dosha az öt elemből, a tűzből, a vízből, a levegőből, a földből és az éterből áll. Az ayurvéda szerint egy ember akkor egészséges, amikor a 3 dosha és a 7 „szövet” (nyirok, vér, izomszövet, zsírszövet, csontszövet, agyszövet és a nemi szervek szövetei ill. sejtjei) egyensúlyban vannak.

 

 

A Wikipédia meghatározása szerint:

 

     -> Az Ájurvéda, Ayurveda (szanszkrit, magyarul: Egészségtudomány), a hagyományos indiai orvoslás elsőnek tekintett kézikönyve, az Atharvavéda függeléke. A késő védikus korból (i. e. 1. évezred közepe) származik. A mű nyolc fejezete különféle betegségekkel és azok gyógymódjaival foglalkozik.

 

     -> A Védák India legrégibb irodalmi emlékei. A véda szó tudást vagy szent ismeretet jelent. A Védák mai formájukban négy fő részből (gyűjteményből, szamhitá) állnak. A Rigvéda-szamhitá himnuszokat, a Jadzsurvéda áldozóigéket, a Számavéda ősi dallamokat, míg az Atharvavéda főként varázsigéket foglal magába. Ősi memorizációs technikákra (vikriti) támaszkodva e szövegek évszázadokon keresztül szájhagyomány útján terjedtek. Sőt, mivel rituális értéke csak az apáról-fiúra, mesterről-tanítványra élőszóban áthagyományozott szövegnek volt, azért még az írás megjelenése (Kr. e. VII. sz.) után is, egészen a legutóbbi időkig (azaz több, mint háromezer éven keresztül), szinte kizárólag szájról-szájra őrződtek meg e szövegek. A himnuszok és imák az istenekhez szólnak, többek között az ősi Áditjákhoz (Varunához, Mitrához és Arjamanhoz), Agnihoz, Indrához, a Mennyhez és a Földhöz, a Naphoz, a Szélhez s még számos istenhez. A himnuszok körülbelül negyedét Indra istennek szentelték. E gyűjteményekhez később a papok további részeket, úgynevezett áranyjaka-, bráhmana- és upanisad-szövegeket csatoltak.

 

 

 

 

Ugrás az ayurvédikus étkezési tanácsadáshoz >>

 

Ugrás az ayurvédikus masszázsokhoz >>

 

Ugrás az ayurvédikus kezelésekhez >>

 

Ugrás az ayurvédikus önmasszázs tanfolyamhoz >>

 

Ugrás az ayurvédikus táplálkozás és főzés tanfolyamhoz >>

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info.